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Preliminary Issue OQutline for Opinion Regarding Administrative Fee as Cost

I. ISSUES/QUESTIONS

e s it proper for an attorney or law firm to charge an administrative fee based on
a set percentage of the fee charged in lieu of itemized bill for costs?

e Does an administrative fee in lieu of itemized billing for in-house costs comply
with Business & Professions Code §§6148(b) or 7147 (a)(2)?

e Does such a provision allow lawyers to make a secret profit since the amount of
the fee may not have any relation to in-house expenses incurred during the
billing period?

e To what extent does client consent to such a provision in the fee agreement
affect the analysis?

e What obligations does a lawyer have to explain such a clause in the fee
agreement in order for the client’s execution of the fee agreement constitute
informed consent?

e Does it make a difference whether this type of provision is used in non-litigation
or litigation matters?

I1. POINTS FOR DISCUSSION
A. Background

Mandatory fee arbitration proceedings and other attorney-client fee disputes involve
often involve disputes regarding costs billed by attorneys. The ABA Standing Committee on
Ethics and Professional Responsibility concluded in Formal Opinion 93-379 that in the
absence of disclosure to the client in advance of the engagement, a lawyer may not charge a
client for overhead expenses generally associated with properly maintaining, staffing and
equipping a law office. The ABA further concluded that charges for in-house services, such
as photocopying, computer research, deliveries and similar services may be billed to the client
so long as the lawyer charges no more than the direct cost associated with the services. In
other words, costs billed to a client may not be used as a source of secret profit for the attorney
and should be billed to the client without a surcharge or markup.

Providing an itemized list of costs in a bill to clients requires that attorney maintain
records of the photocopies, postage, phone charges and other in-house services billed to the
client. In an effort to avoid keeping track of such in house expenses, some attorneys have
opted to include a provision in their fee agreements that in lieu of itemized billing for costs,
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they will charge an administrative fee based on a percentage of the fees incurred during the
appliable billing period. The following is an example of this type of clause:

We assess a monthly charge of % of the fees incurred which cover cost matters
such as regular photocopying, telephone calls, general fax transmissions, regular
U.S. postage and mail, and courier services when necessary.

The percentage used for the administrative charge varies, but 1 have seen many
agreements use 4% of the fee. Questions arise in fee disputes whether this type of
administrative charge is proper and the extent to which it must be explained to the client before
a fee agreement is executed.

There is little authority in California regarding the propriety of charging an
administrative fee is lieu of itemized billing of in-house expenses. The Committee on
Mandatory Fee Arbitration addressed this issue in its draft Arbitration Advisory regarding
Handling Disputes Regarding Costs and Expenses. That draft advisory has been passed on to
COPRAC with the termination of the Committee on Mandatory Fee Arbitration and the
subcommittee working on that advisory believes that it may be helpful to have a formal ethics
opinion which addresses that issue, and possible other potential secret profit issues relating to
costs.

B. Selected Existing Authority

“Attorney fee agreements are evaluated at the time of their making and must be fair,
reasonable and fully explained to the client. Such contracts are strictly construed against the
attorney.” (Alderman v. Hamilton (1988) 205 Cal.App.3d 1033, 1037; Severson & Werson v.
Bolinger (1991) 235 Cal.App.3d 1569, 1572; Bird, Marella, Boxer & Wolpert v. Superior
Court (2003) 106 Cal.App.4™ 419, 430-431.)

Rule of Professional Conduct 1.5(a) provides that a lawyer shall not make an agreement
for, charge, or collect an unconscionable or illegal fee. None of the thirteen factors in Rule
1.5(b) expressly address costs billed to a client. However, one of two new factors in Rule 1.5
is “whether the client gave informed consent to the fee.”

Business and Professions Code § 6148(b) provides that bills for the cost and expenses
portion of a bill rendered to a client “shall clearly identify the costs and expenses incurred and
the amount of the costs and expenses.”

The San Diego County Bar Association issued an opinion which address whether an
attorney may ethically charge a client for providing in -hours services such as secretarial,
overtime, photocopying, processing electronic discovery, electronic legal research, the cost of
CDs, mileage and parking, meals, Federal Express and postage and log distance telephone.
(SDCBA Legal Ethics Opinion 2013-3.) The San Diego County Bar Ethics Committee
concluded that given the absence of California authority, a California lawyers should look,
inter alia, to ABA Formal Opinions, including Opinion 93-379, and that a California lawyers



may bill a client for the direct cost of in-house services necessary for the lawyer’s
representation of the client. The Committee further noted that the intent of such charges is not
that the lawyers make an additional profit, but rather that the lawyer be compensated — at actual
cost — for expenses necessarily incurred in the client’s representation. However, the San Diego
Count Bar opinion did not address the propriety of an administrative fee in lieu of an itemized
bill for in-house costs and expenses and there is no California ethics opinion on point.

Ethics opinions from other states are split on the issue. In Formal Opinion 94-10, the
Arizona State Bar Ethics Committee concluded that a lawyer may change a percentage
surcharge in lieu of billing actual expenses and costs if agreed to in writing, approximating the
actual costs, and the amount charged is reasonable.

In Ethics Opinion 1056 (Fee — Overhead Charge), the Virginia State Bar Ethics
Committee considered whether a “four percent overhead charge” based on the amount of the
fee was proper where the lawyer did not otherwise bill for such expenses (telephone,
photocopying, postage, etc.). The Committee concluded that it is not improper in matters not
involving litigation to charge a client a predetermined percentage of the legal fee as
administrative costs, provided that the attorney explains fully to the client the method by which
client’s bill will be calculated and the client consents. However, the Committee concluded
that in matters involving litigation, the client must pay the actual cost associated with the case
file and this it would therefore be improper for a lawyer to charge the client a percentage of
overhead in litigation matters.

In Opinion 30989 (January 4, 2012), the Florida Bar Staff considered whether a
provision in a fee agreement to charge a 4% of the fees incurred to cover regular copying,
telephone calls, fax transmissions, regular postage and courier services was proper, and
whether the client’s knowing consent to the provision impacts the propriety of such a
provision. The Florida Bar staff concluded that it would be impossible for each client to give
truly informed consent to a cost average or administrative fee/charge without knowing the
actual cost amount for all clients. The Florida Bar staff noted that while lawyers are allowed
to charge clients for actual costs incurred for in-house expenses, they are not ethically allowed
to turn those costs into profit centers. The Florida Bar staff concluded that a lawyer may not
impose a 4% administrative fee even it is disclosed in the fee agreement.

In the bankruptcy context, courts have disallowed claims by counsel for reimbursement
of in-house expenses calculated by utilizing a percentage of the total fee. (See, e.g., In re
Command Services Corp., (Bankr N.D.N.Y. 1988) 85 B.R. 230, 234 [“Only fully documented,
actual, out-of-pocket expenses will be reimbursed. Thus, the Court cannot condone, for
whatever reason, a percentage method to establish actual and necessary expenses within the
meaning of Code § 330(a)(a).”]; In re Williams (Bankr N.D. Cal 1989) 102 B.R. 197, 198-199
[“As a matter of law, the Court finds that an expense is not “actual,” and therefore not
reimbursable under section 330(a)(2), to the extent that it is based on any sort of guesswork,
formula, or pro rata allocation. Concrete documentation, in the form of receipts and invoices,
is therefore necessary to support any application for reimbursement.”].)





